EKOWITAL Pestki dyni ekologiczne (180g) - BIO
Pestki dyni ekologiczne
Pestki z dyni wpływają na mocne włosy, paznokcie, kości i nerwy. Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie. Pestki mogą doskonale zastąpić chipsy.
Masa netto: 180g
Producent: Eko-Wital
Skład: pestki dyni*
*produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów i sezamu.
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 2504 kJ/ 549 kcal
Białko (g): 25
Węglowodany (g): 18
W tym cukry (g): 2
Tłuszcz (g): 45
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g): 9.4
Błonnik pokarmowy (g): 8.8
Sól (g): 0.045
Warunki przechowywania: Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt BIO: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Przepis
Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka płatków ryżowych
- 1/2 marchewki
- 1 łyżeczka orzeszków pinni
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżki groszku zielonego
- 1/2 pora
- 1 łyżka kukurydzy
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki z pietruszki
- 2 łyżeczki pestek dyni
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.