Kalarepa ekologiczna 1szt. - BIO (I)
Kalarepa ekologiczna, to najwcześniejsze warzywo z kapustnych. Zawiera w sobie bogactwo witamin i minerałów.
Kalarepa obfituje w witaminę C, tiaminy, ryboflawinę, witaminy B6, kwas foliowy, witaminę K, witaminę A i E oraz zawiera spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku oraz luteiny, usprawniającej wzrok.
Najbogatszą w witaminy ( prowitamina A) i sole mineralne częścią tego warzywa są młode liście, które przewyższają pod względem wartości odżywczych samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa ekologiczna, to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy ( prowitamina A) i sole mineralne częścią tego warzywa są młode liście, które przewyższają pod względem wartości odżywczych samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Jak w przypadku wszystkich owoców i warzyw ekologicznych kalarepa ekologiczna posiada więcej wartości odżywczych, niż warzywo uprawiane konwencjonalnie.
>>> Kalarepa, tak jak inne warzywa kapustne, wykazuje działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Spożywanie kalarepy zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy na skutek zakażenia bakterią Helicobakter Pylori.
>>> Można ją jeść na surowo jak i gotować, czy dusić. Jest niskokaloryczna, więc można ją jeść bez ograniczeń.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |