*BEZGLUTEN Bita śmietana niskobiałkowa PKU (200ml)
Bita śmietana niskobiałkowa PKU
Produkt o obniżonej kaloryczności. Nie zawiera cholesterolu i laktozy. Wyprodukowany na bazie surowców roślinnych.
Objętość netto: 200ml
Producent: BEZGLUTEN Sp. z o.o.
Składniki: woda, utwardzony olej palmowy (15%), cukier, syrop glukozowy, izolat białka sojowego, emulgatory: E471, E435, E481, E433; sól, aromat, stabilizator: caragen; gaz nośny: podtlenek azotu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna w 100 g produktu: 884 kJ/213 kcal
- Tłuszcz: 15 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 15 g
- Węglowodany: 18 g
- w tym cukry: 13 g
- Białko: 0,5 g
- Sól: 0,17 g
- Fenyloalanina: 55 mg/ 100g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.
SKŁADNIKI:
- 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60-80 ml śmietanki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
Do kajmaku:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
- 150 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.
PRZECHOWYWANIE:
Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.